Dnia 8.09.2010 r. o godz. 9.00 wspólnie z klasą i opiekunami wybraliśmy się  do Publicznej Biblioteki w Przodkowie na wystawę fotograficzną pt. „ Autorytety : Lech Bądkowski ”.
Już na samym początku zostaliśmy powitani przez pracownika Biblioteki Publicznej , który zaprosił nas na prelekcję o wielkim człowieku – Lechu Bądkowskim.

Dowiedzieliśmy się, iż Senat RP podjął uchwałę upamiętniającą Lecha Bądkowskiego w 25 rocznicę jego śmierci. Był to człowiek niezwykły, zaangażowany w działalność polityczną, kulturalną i społeczną. Walczył o niepodległą Polskę. To człowiek znany i ceniony na Kaszubach ze względu na swoje zaangażowanie w życie społeczne. Sprawował przecież wiele funkcji : rzecznik Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego, współzałożyciel Zrzeszenia Kaszubsko – Pomorskiego, założyciel Klubu Studenckiego „ Pomorania ”, prezes Oddziału Gdańskiego Związku Literatów Polskich.
Przemieszczając się po salach z fotografiami ukazującymi Bądkowskiego można było dostrzec, iż  wiele z tych zdjęć ilustruje ważne
momenty z życia tego człowieka. Oczywiście podczas tej wędrówki w przeszłość sporządziliśmy notatki o jego służbie z Brygadą Strzelców kiedy to walczył pod Narwikiem, a także w oddziałach Cichociemnych jako komandos przez co został odznaczony w 1940 r. przez gen. Sikorskiego orderem Virtuti Militari. Ważne jest również to, że idee Bądkowskiego są realizowane w obecnych czasach. Jego myśl polityczna, społeczna stanowi
odzwierciedlenie działań niektórych polityków i samorządowców.
Dzięki tej wystawie dowiedzieliśmy się kim naprawdę był Bądkowski i jak wielkim autorytetem cieszył się na Kaszubach. Z pewnością warto było obejrzeć tak ciekawie przygotowaną wystawę, którą mogłabym polecić każdemu.

Agata Stefanowska
kl. II gimnazjum