Dnia 22 października wybrałyśmy się do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie na IV Jesienny Piknik na Kaszubach, który w tym roku nosił tytuł „Pod Rajskim Jabłuszkiem”. W tegorocznym pikniku wzięło udział 8 grup z różnych szkół m.in. Żukowa, Przodkowa, Szemuda, Somonina, Sierakowic, Pomieczyna i Czeczewa. Naszym zadaniem było przygotowanie trzech potraw: przystawki, dania głównego i deseru. Głównym składnikiem wszystkich dań było jabłko. Po uroczystym rozpoczęciu przydzielono każdej szkole stanowisko i  zaczęliśmy naszą kulinarną przygodę. Z naszej szkoły swoje kucharskie umiejętności pokazywały cztery uczennice z klasy III gimnazjum: Agnieszka Okuniewska, Paulina Pranczk, Martyna Leman i Paulina Kurowska. Nasza grupa musiała przystroić swoje stanowisko gdzie były prezentowane nasze potrawy. Wspólnie przygotowałyśmy następujące potrawy: na przystawkę – „Jabłko nadziewane”, na drugie danie – „Karkówka z grzybami”, na deser – „Racuszki z jabłkiem”. Nasze pyszne dania degustowali zaproszeni goście oraz pozostali uczestnicy pikniku wraz ze swoimi opiekunami. Na zakończenie tego udanego pikniku wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i książki kucharskie.

            Ten dzień był wyjątkowy, mogłyśmy zaprezentować swoje umiejętności kulinarne i poudawać prawdziwych kucharzy. Atmosfera podczas pikniku sprawiła, iż ten dzień spędziłyśmy bardzo miło. Zapewne długo będziemy go wspominać.

 Opracowała: Paulina Kurowska kl. III gim.

Foto: Anna Laskowska

{joomplucat:179 limit=2}