23 października uczniowie z klas gimnazjalnych z naszej szkoły wybrali się do kina Cinema City w Gdańsku na film pt. „Miasto 44”. Wszystkie klasy zebrały się pod szkołą o godzinie 8.20. Po sprawdzeniu obecności wspólnie z opiekunami: Joanną Groth oraz Grzegorzem Krefta udaliśmy się do autobusu. Z Czeczewa wyjechaliśmy o godzinie 8.30, a na miejscu byliśmy o 9.30. Po zakupie biletów oraz popcornu zajęliśmy miejsca w sali kinowej i czekaliśmy na projekcję filmu. Na film czekaliśmy z niecierpliwością.

„Miasto 44” to dramat wojenny w reżyserii Jana Komasy, który prezentuje wybuch Powstania Warszawskiego. Tytułowy bohater- Stefan, wstępuje do Armii Krajowej i walczy z okupantem. Mimo młodego wieku decyduje się na walkę o wolność. Pozostali przy życiu, matka i brat Stefana giną z rąk niemieckiego żołnierza. Trwający ponad 2 godziny film wywarł na wszystkich duże wrażenie.

Po seansie udaliśmy się do Centrum Solidarności w Gdańsku. Zwiedzanie rozpoczęliśmy wraz z przewodnikiem o godzinie 13.10. Zobaczyliśmy wystawę zajmującą około 3 tysiące metrów kw., między innymi eksponaty historyczne, fotografie, filmowe materiały archiwalne, dokumenty, biogramy, wycinki prasowe. Naszą uwagę zwróciła suwnica, na której pracowała Anna Walentynowicz, a także kaski stoczniowców, na których emitowano materiały filmowe.

Do Czeczewa dotarliśmy o godzinie 15. Wyjazd okazał się wartościowy, ponieważ poznaliśmy historię Solidarności oraz ofiarność Polaków biorących udział w Powstaniu Warszawskim.

Natalia Weyer

Kl. I gim.