Na początku października nasza klasa udała się do Sławutowa. Postanowiliśmy zobaczyć średniowieczną osadę i poznać życie naszych przodków.

Podróżowaliśmy specjalnie wynajętym autokarem. Pojechało z nami troje nauczycieli: P. Ania, P. Karolina, P. Grzesiu. Uczestnikami wycieczki byli także uczniowie klasy IV oraz VA.

Po dotarciu na miejsce dowiedzieliśmy się od przewodnika, że osada jest rekonstrukcją grodu Słowian z IX- X wieku i składa się z ośmiu chat, które zostały zbudowane z drewna.

Następnie uczestniczyliśmy m.in. w warsztatach garncarstwa i pokazie kulinarnym. Samodzielnie wykonywaliśmy z gliny różnorodne naczynia oraz piekliśmy podpłomyki. Byliśmy także w chacie wiedźmy. Przewodnik poinformował nas, że niegdyś wiedźma zajmowała się leczeniem mieszkańców osady. Zobaczyliśmy również przedmioty, których na co dzień używali Słowianie. Doszliśmy do wniosku, że nasi przodkowie byli bardzo inteligentni. Po zajęciach mieliśmy trochę czasu, aby kupić pamiątki.

Była to niezwykle ciekawa wycieczka, bowiem uczestniczyliśmy w żywej lekcji historii. Poznaliśmy życie Słowian, zobaczyliśmy ówczesne warsztaty rzemieślnicze. Z pewnością będziemy długo wspominać tę wycieczkę.

Uczniowie klasy VB