W dniu 28 października 2016 r. odbyła się wycieczka do Pomorskiego Ośrodka Rehabilitacji  Dzikich  Zwierząt „ Ostoja ‘’ w Pomieczynie. W  Ośrodku poznaliśmy historię ptaków i zwierząt , które tam przebywają. Wszystkich najbardziej zainteresował kruk o imieniu „Odyn’’. Atrakcją wycieczki był pokaz sokolniczy, na którym widzieliśmy drapieżne ptaki, dużo nam o nich opowiadano. Bardzo nam się podobało, dostaliśmy plakaty i książeczki  pt. ABC postępowania z dzikimi zwierzętami.

Nigdy nie zapomnimy tej wycieczki. W wycieczce brali udział uczniowie klas Va i Vb.

Zuzia Wicka i Gracjan Krefta  – uczniowie kl. Va

Sprawozdanie z wycieczki do ,,Ostoi”

W Dniu 28.10.2016r wybraliśmy się z klasą VA na wycieczkę do Pomorskiego Ośrodka Rehabilitacji Dzikich Zwierząt ,,Ostoja” w Pomieczynie. Po dotarciu na miejsce oprowadzono nas po ośrodku .

W  ośrodku rehabilitacji przebywają ptaki i mniejsze ssaki: jeże, wiewiórki i borsuk. Zwierzęta te zostały poszkodowane przez samochód lub zostały zranione w inny sposób. Ciekawym mieszkańcem ośrodka jest kruk o imieniu Odyn, który przebywa tam już od dawna i nie ma szans żyć na wolności. Poznaliśmy również Bujaczka- łabędzia, który został potrącony przez samochód. W ośrodku znajdują się również jeże. Są one dokarmiane by osiągnąć odpowiedną wagę. Dopiero wtedy mogą zapaść w sen zimowy. Na zakończenie przenieśliśmy się na polanę gdzie odbył się pokaz sokolnictwa. Pan Maciej pokazywał nam ptaki: puchacza, jastrzębia, płomykówkę i sokoła. Opowiadał nam w jaki sposób ptaki te zdobywają pokarm. Mówił również jaką prędkość osiągają w czasie lotu.

Mimo deszczowej pogody wycieczka do Ostoi była udana. W podziękowaniu za przywiezione ziarenka, żołędzie i jarzębinę otrzymaliśmy plakaty i broszki jak obchodzi się z dzikimi zwierzętami.

Tekst: Klaudia i Klaudiusz Szlas

Foto –  Anna Laskowska