15 listopada 2016 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych  w Przodkowie odbył się VI Jesienny Piknik na Kaszubach pod hasłem „Miód, żurawina i gęsina na świętego Marcina.

Blisko 40 uczniów z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych przygotowywało w swoich drużynach zupę, danie główne oraz deser. W wszystkich potrawach znalazły się składniki główne czyli: żurawina, gęsina oraz miód. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy III gimnazjum: Mateusz Dampc, Hanna Magrian, Klaudia Rzeszewicz i Martyna Skorowska. Przy wykonywaniu zadania uczniów wspierała pani Elżbieta Czerwionka.

Drugą częścią pikniku była degustacja, na którą przybyli zaproszeni gości:  przedstawicielki Akademii Morskiej w Gdyni z Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, szefowie kuchni trójmiejskich restauracji oraz nasi absolwenci a także przedstawiciele władz samorządowych z panią starostą Janiną Kwiecień na czele.

L.R-Sz

 

.