6 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie odbył się Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny 2018 – VIII JESIENNY PIKNIK NA KASZUBACH. Hasłem przewodnim tegorocznego pikniku były „Polskie barwy narodowe inspiracją kuchni współczesnej”. W konkursie udział wzięli uczniowie naszej szkoły: Grzegorz Krenc, Karol Sypion i Nikodem Pupacz z klasy III gim. Uczniowie przygotowali dwa dania: danie główne – kaczka z jabłkami i kluskami z czerwoną kapustą oraz deser – kasza manna z sosem jabłkowym i cynamonem. Chłopcy w kuchni sprawdzili się rewelacyjnie, ich dań próbowali szefowie kuchni z różnych restauracji, m.in. szef kuchni Hotelu Zamek Gniew – pan Mariusz Gachewicz. Mimo iż nie udało się im zająć miejsca na podium to otrzymali dyplomy pamiątkowe i upominki a także zdobyli nowe doświadczenia kulinarne.

Opracowała + foto: Anna Laskowska